17 juni 2017: Montigny-en-Ostrévent - Lécluse
17 juni 2017: Montigny-en-Ostrévent – Lécluse (FR) (GR121) (30 km)


Om 6h39 busje in Lecluse naar Douai en dan vanuit Douai de trein naar Montigny-en-Ostrevent. De chauffeur zette ons af bij het station alhoewel dit geen officiële halte was van deze buslijn. Mijn fototoestel had ik op de bus vergeten. Dus heb ik dan maar foto’s genomen met de smartphone. In Montigny eerst een koffietje in de bar/tabac bij het station en dan op weg.
Vanuit Montigny-en-Ostrévent wandelden we eerst in zuidelijke richting via Lewarde en Bugnicourt tot Aubigny-au-Bac. In Lewarde lieten we definitief de mijnstreek van “le Nord” achter ons. De GR121 passeert niet tot bij het “Centre historique Minier” maar wij verlieten toch eventjes het GR-pad om tot bij deze site te komen. Ik had een vreemd gevoel om deze vroegere mijnsite te ontdekken in een vredige, agrarische regio ver weg van de cités van Arenberg en Pecquencourt.  Merkwaardig is dat de mijnstreek in het noorden van Frankrijk zich van Bruay (in het westen) uitstrekte tot Valenciennes (in het oosten) over een lengte van 120 kilometer, maar slechts over een smalle breedte van maximum 12 kilometer.
In Aubigny-au-Bac stapten we dan westwaarts door de groene “vallei van de Sensée” via Palluel naar Lécluse. Dit is een mooie, groene regio en een waterrijk gebied met heel wat moerassen, vijvers en kanalen en dus een geliefkoosd terrein voor sportvissers. Rond deze vijvers en moerassen liggen heel wat campings met caravans en chalets met een bijwijlen slordige aanblik. Deze regio, gelegen tussen Douai en Cambrai hadden we eigenlijk al  meermaals bewandeld (zie vallée van de Sensée).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wandelnetwerk Pays de Cassel

17 juli 2010 : Buysscheure (14 km)

Van Watou naar Herzeele door de vallei van de Ijzer

over het strand en door de duinen naar Bray-Dunes en Zuydcoote