10 juni 2017: van Saint-Amand-les-Eaux naar Montigny-en-Ostrévent (FR) (GR121) (45 km)

Door de bossen en de vroegere mijnstreek van “le Nord” en het “Parc naturel Scarpe-Escaut”.
Het werd een heel “speciale” dag. De geplande 35 kilometer werden er uiteindelijk 45. De treinrit van Montigny naar Raismes kregen we cadeau van de SNCF want de batterijen van de controleur waren “plat”, een cadeau van ruim 10€.
We wandelden over kaarsrechte dreven door de bossen van Saint-Amand-les-Eaux en Marchiennes en over enkele terrils: in Raismes met panorama over “Mare à Goriaux” en over de Terril de Rieulay. Er was een mooie passage door de vroegere cités van Arenberg en een stukje over de bekendste kasseistrook van Paris-Roubaix met de mythische naam: ” La Drève des Boules d’Hérin”. Deze kasseistrook is bij ons beter gekend als de strook van het Bos van Arenberg.  Ik vraag me af welke adrenalinestoot de renners hier voelen wanneer zij het bos in “duiken” en zich door de menigte van joelende supporters wringen. Dit moet volgens mij enorm zijn: iets voor de echte kampioenen. Bij het begin van de kasseistrook staat erveen gedenksteen ter ere van oud-renner en ex-wereldkampioen Jean Stablinski. (verslag wandeling vanuit Raismes)
In Arenberg dronken we na 9 kilometer een koffie in het café “au Puits n°3”. De enorme schachtbokken, de terrils en de cités blijven voor mij indrukwekkende getuigenissen van het verleden van deze regio. Het aanzicht doet mij spontaan denken aan het chanson van Pierre Bachelet : “Les Corons“.
In Warlaing was het schoolfeest aan de gang en we wilden er iets drinken en een broodje worst eten. De verantwoordelijke voor de tickets bleek echter spoorloos. We wachtten gedwee omze beurt af samen met enkele andere dorstigen. Uiteindelijk duurde het wachten ons te lang en trokken we verder. We vulden dan maar onze maag met enkele restantjes van onze rugzak.
In Marchiennes dronken we na ruim 30 kilometer onze eerste frisse pint. Ruim verdiend oordeelden we zelf. Er waren enkele cafés, maar veel keuze hadden we niet want de meest zaken waren gesloten. De patron van het café “Central” bleek een fervent supporter van Racing Club de Lens. Toen hij hoorde dat wij uit Vlaanderen kwamen, vertelde hij trots dat hij zelf ook Vlaamse roots had. Zijn vader was afkomstig uit Vlaanderen: van Munkzwalm (près de Gand). Na de oorlog was zijn vader met zijn gezin naar het Noorden van Frankrijk verhuisd. Wat later bleek zelfs dat hij ook “Reynaert” heette. We toonden elkaar spontaan als bewijs onze paspoorts.  Het was inderdaad een “speciale” dag: een naamgenoot in Frankrijk. Ik werd omgedoopt tot zijn “frère” en hij  trakteerde ons op een extra pint, en showde ons nog met een zeker fierheid een koerstruitje gesigneerd door Tom Boonen.
Na ons leuke bezoek aan Marchiennes vervolgden we onze tocht langs de oevers van de Scarpe. Via de cités van Pecquencourt bereikten we het stationnetje van Montigny-en-Ostrévent.
Na de wandeling dronken we nog iets fris in het café bij het station.
Vandaag werd duidelijk dat het GR121-traject in Frankrijk her en der werd aangepast (deze keer vooral rond Arenberg) en dat ik niet over de recentste GPX-track (gedownload van GR-infos ) beschik. Een gegeven waar we ook de komende etappes rekening mee moeten houden. Het parkoers was echter zeer goed aangegeven met de rood-witte tekens zodat we probleemloos het goede pad konden volgen.
Enkele foto’s: GR 121 Le Nord

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wandelnetwerk Pays de Cassel

17 juli 2010 : Buysscheure (14 km)

Van Watou naar Herzeele door de vallei van de Ijzer

over het strand en door de duinen naar Bray-Dunes en Zuydcoote