14 mei 2016: Beaumont-Hamel (9 km)

Onze tweede wandeling van vandaag in le “Pays du Cocquelicot” startten we in Beaumont-Hamel.
De tocht heet “le Circuit du Caribou” en start eigenlijk vanuit Auchonvillers maar aangezien we vanuit Grandcourt eerst Beaumont-Hamel bereikten, gingen we ginds van start. Het parkoers was heel wat beter uitgepijld maar toch ontbrak er hier en daar een markering.
We wandelden opnieuw over mooie veldwegen door het glooiende landschap van Picardie dat door de bloeiende koolzaadvelden prachtig geel kleurde. Tijdens de wandeling passeerden we heel wat monumenten en militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Dit hoefde ons niet te verwonderen want we stapten  hier eigenlijk over de frontlijn van de slag om de Somme.
Onderweg ontmoetten we een groep toeristen met gids die de vroegere frontstreek te voet verkenden, en we werden prompt in het Engels aangesproken. Ook in Auchonvillers hoorden we uitsluitend Engels toen we eventjes pauzeerden in “Ocean Villas”. De uitbaatster Avril Williams is namelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en kocht in 1992 de boerderij. De toeristen kunnen er verblijven, er is een klein oorlogsmuseum ingericht en men kan er van alles kopen omtrent de oorlog. We vonden de naam van de zaak “Ocean Villas” wat ongepast maar de Britse soldaten noemden het dorpje blijkbaar “Ocean Villas” toen ze van het front terugkeerden.
Na de stop leidde een veldweg ons naar het Newfoundland Memorial. Deze oorlogssite wordt onderhouden door Canada. Er is een bezoekerscentrum, een bewaard slagveld, enkele militaire begraafplaatsen en monumenten. De wandeling trok eigenlijk rond de site en uiteindelijk tot bij een monument ter ere van de 51ste Schotse Divisie: een Schotse soldaat met kilt.
We verlieten de site en daalden via een veldweg af tot Beaumont-Hamel.
Na de wandeling brachten we nog een kort bezoek aan het Newfoundland Memorial en nam ik enkele foto’s van het monument ter ere van het Canadese Newfoundland Regiment: een bronzen kariboe die vanop een heuvel van rotsblokken rondkijkt over de omgeving. Er staan vijf dergelijke monumenten in West-Europa: vier in Frankrijk en één in België (Kortrijk).
Ook het monument in Vimy (zie wandeling Vimy 28 juni 2014) is indrukwekkend en het bezoeken waard.

Mijn fotoreportage: Beaumont-Hamel 14 mei 2016
Reacties

Populaire posts van deze blog

Wandelnetwerk Pays de Cassel

over het strand en door de duinen naar Bray-Dunes en Zuydcoote

Van Watou naar Herzeele door de vallei van de Ijzer