24 april 2016: Ghyvelde (23 km)

Rando Watergang: doorheen les Dunes Fossiles Ghyvelde


Ghyvelde ligt in Frans-Vlaanderen, verscholen in de polders tussen Bray-Dunes en Hondschoote in het noordelijkste puntje van Frankrijk. De plaatselijke wandelclub “les Randonneurs des Polders” is aangesloten bij de Vlaamse wandelfederatie en organiseerde voor de 14e keer de “Rando Watergang” in.
De wandeltocht ging vanuit Ghyvelde eerst naar Bray-Dunes, de badplaats net over de Frans-Belgische grens. Deze Noord-Franse kuststrook wordt ook wel de “Côte des Dunes de Flandre” genoemd. Onderweg naar Bray-Dunes stapte ik door “les Dunes Fossiles de Ghyvelde”, een eeuwenoude overgebleven duinengordel van een 5000 jaar oude kustlijn, en langs het kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerke. In Bray-Dunes was er een rustpost en daarna stapte ik via de zeedijk naar een andere in de duinen gelegen badplaats: Zuydcoote. Wat verderop aan de kust merkte ik de haven van Duinkerke op. Ik stapte ook nog doorheen een ander duinengebied: de “Réserve Naturelle Dune Marchand”. Vanuit de rustpost in Zuydcoote was er nog een wandellus uitgepijld in de “Dune Dewulf”, een natuurgebied en duinengordel tussen Zuydcoote en Leffrinckoucke. Onderweg passeerde ik ook nog het imposante “Hôpital Maritime”. Het ziekenhuis werd begin 20ste eeuw opgericht als sanatorium, maar fungeerde tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog ook als Militair Hospitaal. Het Ijzerfront lag niet veraf en er werden heel wat gewonde soldaten verzorgd. In 1964 werd hier de fim met Jean-Paul Belmondo opgenomen: “Week-end à Zuydcoote”.
Vanuit Zuydcoote ging het daarna door de polders en nog een stukje “Dunes Fossiles” terug naar Ghyvelde.
De haven van Duinkerke was tijdens de oorlog een belangrijk strategische plaats en in de duinen rond Duinkerke liggen nog heel wat bunkers die deel uitmaakten van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall.
Er zijn in dit duinengebied diverse wandelpaden uitgepijld. Er is ook een grensoverschrijdend wandelnetwerk aangelegd: het wandelnetwerk Westkust. Ook de GR120 (GR du Littoral) loopt dwars doorheen de mooie duin- en natuurgebieden. Dit GR-pad is 175 km lang en loopt van De Panne tot Berck-Plage.
Het verslag van mijn tocht in 2013 vanuit Bray-Dunes naar Leffrinckoucke via het wandelnetwerk: Bray-Dunes 15 juni 2013
Mijn foto’s: Ghyvelde 24 april 2016

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wandelnetwerk Pays de Cassel

over het strand en door de duinen naar Bray-Dunes en Zuydcoote

Van Watou naar Herzeele door de vallei van de Ijzer