Door de frontstreek rond Fromelles in Noord-Frankrijk (26 mei 2022)

 Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op 19 en 20 juli 1916 in de omgeving van het Noord-Franse Fromelles hevig gevochten. Het dorpje ligt in de Weppes, de regio ten westen van Lille.

Tijdens de veldslag trokken Australische en Britse troepen ten aanval en bestormden de Duitse stellingen en liniesFromelles was voor het Australische leger de eerste grote operatie in Frankrijk. De operatie was niet goed voorbereid en werd een complete mislukking voor de geallieerde troepen. Er vielen dan ook heel wat doden en gewonden.

Tijdens de wandeling stapte ik dan ook voorbij heel wat bunkersgedenktekens, monumenten en soldatenkerkhoven, littekens van de Groote Oorlog.

Ik passeerde voorbij het Australian Memorial Park. Hier was in 1916 de Duitse frontlinie. Te midden van de restanten van enkele Duitse bunkers staat het indrukwekkende standbeeld “Don’t forget me, cobbers”. Het monument geeft weer hoe de Australische sergeant Simon Fraser een gewonde kameraad (cobber) op zijn schouders van het slagveld draagt.

Enkele honderden meter verder ligt het V.C. Corner Australian Cemetery. Op deze begraafplaats liggen enkel Australische soldaten begraven. De stoffelijke overschotten van 410 niet-geïdentificeerde Australische soldaten liggen er begraven in twee massagraven.

In het dorpje is er een museum over de Slag bij Fromelles en vlakbij ligt het Pheasant Wood Military Cemetery, dat in 2010 werd ingewijd. Hier liggen de lichamen begraven van 250 Australische en Britse soldaten, die in 2009 werden opgegraven uit vijf massagraven in het nabije Fazantenbos.

Mijn fotoreeks van de wandeling: Fromelles 26 mei 2022Reacties

Populaire posts van deze blog

Wandelnetwerk Pays de Cassel

Wandeling chez les Ch’tis in Bergues via de GR120 (GR du Littoral)