In de vallei van de Peenebeek en door het bocagelandschap van Frans-Vlaanderen

Ook vandaag was het prachtig wandelweer. Het was genieten van het deugddoende winterzonnetje. Ik had me blijkbaar wat te warm ingeduffeld want het overgrote deel van de tocht kon ik mijn jas uitlaten.

De tocht vertrok van Zuytpeene, een klein dorpje nabij Cassel. Ik wandelde van Zuytpeene naar Noordpeene door de vallei van de Peenebeek. Hier tussen de twee dorpjes werd in april 1677 een veldslag uitgevochten tussen het leger van Lodewijk XIV en het leger van de Verenigde Nederlanden: de Derde Slag bij Cassel of ook de Slag aan de Peene. Het Franse leger was de overwinnaar waardoor een groot stuk van Vlaanderen aan Frankrijk werd gehecht. Hier in de Franse Westhoek herinneren nog veel plaatsnamen aan dit Vlaamse verleden.

In Noordpeene kan men het “Maison de la Bataille” bezoeken.Vanuit Noordpeene stapte ik verder naar Buysscheure. Tussen Noordpeene en Buysscheure trekt de TGV-lijn tussen Lille en Calais en Londen een streep door het landschap. Geregeld raasde en denderde een TGV voorbij. Buysscheure is het dorpje van de Vlaamse volksfiguur Tisje Tasje. In dit dorpje ontspringt ook de Ijzer. Bij het kerkje staat een GR-wandelboom. Het is het begin- en eindpunt van de GR-Ijzer. Ook de GR128 (Wissant-Aken) passeert door het dorpje.

Vanuit Buysscheure wandelde ik nog een lus door het bocagelandschap tot aan de rand van het moeras van Clairmarais. De terugtocht vanuit Buysscheure ging opnieuw via Noordpeene naar Zuytpeene.

Mijn fotoreportage: Zuytpeene 20 januari 2019








Reacties

Populaire posts van deze blog

Wandeling chez les Ch’tis in Bergues via de GR120 (GR du Littoral)

Wandelnetwerk Pays de Cassel